Frågor och Svar

om hårbortaggning

 

O

m maskinen
Vi på Nyfors Laseklinik använder oss av Diode Laser som inte har några begränsningar vad gäller behandlingsområde eller hudtyp. Den fungerar både på ansiktet och kroppen, lika bra på ljusa som mörka hårstrån.

Varmt välkommen för en kostnadsfri konsultation!

Hårväxt sker cykliskt i tre faser.
Växtfasen: den anagena fasen. I växtfasen växer håret. Växtfasen varar 2-6 år beroende var på kroppen håret växer. Vid varje given tidpunkt är 90 procent av ditt huvudhår i växtfasen. Här påverkas håret mest av lasern.

Övergångsfasen : den katagena fasen.I övergångsfasen slutar håret att växa. Hårsäcken blir inaktiv och börjar att krympa.

Vilofasen: den telogena fasen. I vilofasen ändrar håret karaktär och rör sig mot hudens yta för att till sist stötas bort från hårbotten. Vilofasen varar normalt ett par månader. Varje enskilt hårstrå och hårsäck har sin egna oberoende växtcykel och normalt tappar man därför inte allt hår på en gång.

Man blir hårfri när ett hårstrå förstörs och elimineras då kommer det aldrig att växa ut ett nytt. Men det är olika från person till person eftersom hårsäckernas uppväxt påverkas av olika saker, som t.ex. medicinering, sjukdomar, ärftlighet, hormoner (hormoner kan väcka sovande hårstrån).

Eftersom det är olika växtfaser för hårsäckarna så krävs det vanligtvis 4-6 behandlingar. Det kan krävas flera behandlingar för vissa individer med hormonella förändrinngar, fler än 6-8 behandlingar.

Gör det ont med Diode Laser?
Nej, eftersom laserljuset träffar bara pigmentet i hårsäckarna. Det kan dock känna som ett litet stick i huden pgv värme där det finns grova hårstrån. Det används gel som svalnar behandlingsområdet  och en inbyggd kylsystem i själva lampan som gör det behagligt och smärtfritt.

 

  • Viktigt att man inte vaxar eller noppar innan behandling på 2-6 veckor.
  • Vara nyrakad ordentligt innan du kommer för att inte behöva torr raka. Huden blir då annars väldigt irriterad.
  • Ingen solning 2:v innan och 2:v efter behandling.
  • Ingen solspray 1:v innan, men man kan ha på det direkt efter.

En behandling som t.ex armhålor går på ca 10 min. Hela ben tar ca 30min.

Behandling kan utföras överallt på kroppen och ansiktet förutom på tatueringar och slemhinnor (i näsa, mun, öra, inre blygdläppar osv.)

Inte huvudet för att växt cykeln är 72 månader det innebär att man måste behandlas i ca 6 år. Skallen är för känslig, för nära blodomloppet.

Ålder från 18 år. Varken kroppen eller huden har utvecklats om man är under 18år, så vi föredrar att inte behandla för unga människor. Men om man absolut vill så måste man ha förälders eller vårdnadshavares underskrift.

Vid första besöket går vi genom hälsodekleration och fyller på medicinlistan för vissa mediciner ger ökad ljuskänslighet och då bör man inte behandlas med laser. Vissa sjukdomar som t.ex. diabetes, Pace macer, blodförtunnande medel bör du rådfråga din läkare innan behandlingen.

Finns det någon garanti?
Nej, eftersom hårstråt är energi ledaren. Det påverkas av olika faktorer och skiljer sig från individ till individ, därför ger vi ingen garanti. Men vi använder oss av den nyaste maskinen på marknaden där det har gjorts flera studier och bevis på att man blir hårfri och håret inte växer tillbaka igen.

Allt du behöver veta under din behandlingskur: Du ska vänta ca 4-8 veckor mellan behandlingarna & du kan bara raka dig mellan behandlingarna. Har du ryckt eller vaxat dig måste du vänta ännu längre. Du kan sola som vanligt.

Den vanligaste skadan är brännskador i huden som kan ta lång tid att läka. Brännskador kan ge upphov till både infektioner och ärrbildning. Ju mörkare din hud är, desto större är risken för brännskador. Det beror på att hudens pigment tar upp ljuset och omvandlar det till värme.

Mellan 4-10 veckor. Detta är tiden kroppen behöver på sig för att producera nya hårstrån. Att göra behandlingarna tätare skulle inte vara effektivt. Det varierar även beroende på vilken del av kroppen man behandlar.

Håren lossnar på hårbottagningsområdet efter ca 2-3 veckor, när den lilla hårresarmuskeln släpper resterna av det som ligger kvar i hårsäcken. Då först kan man se det färdiga resultatet av en diodlaser hårbottagningen. Vilande hårsäckar påverkas inte av hårbottagningen utan bildar nya hår som vanligt.

 Laserljus eller annat ljus i våglängdsområdet 500–1 000 nm ger inte upphov till cancer.

Du kan göra så om du har en mindre blödning med tampong men för din egen komfort vill jag tillägga att huden ofta blir känsligare för smärta under mensen så det kan kännas lite mer.